Technologia indukcyjna
Płyty grzewczeZjawisko indukcji elektromagnetycznej
Płyta indukcyjna działa przy wykorzystaniu zjawiska indukcji elektromagnetycznej. Podstawową cechą tej
technologii jest, w przeciwieństwie do płyt tradycyjnych, bezpośrednie przekazywanie energii z generatora do
naczynia.
Zalety
W porównaniu z płytami elektrycznymi płyta indukcyjna odznacza się następującymi zaletami:
• bezpieczniejsza: mniejsza temperatura powierzchni płyty;
• szybsza: krótszy czas rozgrzewania;
• bardziej precyzyjna: płyta natychmiast reaguje na zmianę ustawień;
• efektywniejsza: 90% pobieranej energii zamieniane jest ciepło.
Ponadto, po zdjęciu naczynia z płyty grzewczej przekazywanie ciepła zostaje przerwane natychmiast, dzięki
czemu unika się zbędnego rozpraszania ciepła. System rozpoznaje automatycznie także różne średnice
naczyń, dostosowując do każdej wielkości odpowiedni poziom mocy. Umożliwia to stosowanie naczyń o
rożnych rozmiarach, pod warunkiem, że ich średnica nie będzie większa o 10% lub mniejsza o 40% procent w
stosunku do rozmiaru strefy grzewczej.
Naczynia do gotowania
W płytach indukcyjnych do wytwarzania ciepła używane jest pole magnetyczne. Dlatego naczynia powinny
być wykonane z materiału zawierającego metale o właściwościach ferromagnetycznych. To, czy materiał ten ma
właściwości magnetyczne, można sprawdzić za pomocą zwykłego magnesu.
W przypadku korzystania z naczyń z dnem wielowarstwowym, a zwłaszcza z wkładkami ferromagnetycznymi może dochodzić do powstawania dodatkowych szumów i świstów bezpośrednio w samym naczyniu.