Idealnie czysty piekarnik

1 Październik 2018

Resztki zaschniętego jedzenia czy tłuszcz osadzający się na ścianach i drabinkach piekarnika może skutkować nie tylko wydobywaniem się duszącego dymu i gorszą jakością przyrządzanych potraw, ale także jego szybszą eksploatacją. 
O czystość piekarnika powinniśmy dbać regularnie, w czym pomaga np. system katalitycznego czyszczenia. Jeżeli nasze urządzenia go nie posiada, pamiętajmy, aby kilka razy w roku starannie je wyczyścić. 

Krok 1

Zacznijmy od wyjęcia wszystkich blach i kratek oraz zdemontowania prowadnic teleskopowych i namoczenia ich w wodzie z płynem do mycia naczyń. Resztki jedzenia i spalenizny usuwamy za pomocą papierowego ręcznika, a wnętrze spryskujemy sprawdzonym środkiem do czyszczenia lub własnoręcznie przygotowaną pastą z sody oczyszczonej i gorącej wody (proporcja 1:1).  Jeżeli piekarnik jest wyjątkowo brudny, możemy do niej dodać trochę soli oraz kilka łyżeczek octu lub płynu do mycia naczyń.

Krok 2

Po odczekaniu kilkunastu minut przystępujemy do czyszczenia, obowiązkowo w ochronnych rękawiczkach i usuwamy zalegający tłuszcz oraz spaleniznę. Następnie za pomocą wilgotnej ściereczki usuwamy resztę środków, które wykorzystaliśmy do czyszczenia i osuszamy piekarnik papierowym ręcznikiem.

Krok 3

Pamiętajmy również o blachach i kratkach, które przed umieszczeniem w piekarniku, należy dokładnie wytrzeć. Na zakończenie czyszczenia, a przed rozpoczęciem jego użytkowania, warto nastawić go na najwyższą temperatura na ok 15 minut, aby usunąć pozostałości zapachów pozostawionych przez środki do czyszczenia.

Powrót do listy artykułów
Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka)

W celu zapewnienia maksymalnej wygody użytkowników wykorzystujemy na naszej stronie pliki cookies. Szczegóły w naszej Polityce prywatności. Kliknij "Zgadzam się", aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.

Zgadzam się Przejdź na stronę "Polityka prywatności"