Jak zadbać o sprzęt AGD w kuchni
1 Październik 2018Zacznijmy od porządków w lodówce
Jest to jedno z najważniejszych urządzeń w każdej kuchni, a utrzymanie jej w nienagannej czystości gwarantuje, że zakupiona żywność jest przechowywana w bezpiecznych warunkach. Każda lodówka, nawet ta wyposażona w funkcję Total No Frost, który zapobiega tworzeniu się lodu w komorze chłodziarki i zamrażarki, wymaga regularnego mycia i stałego przeglądania jej zawartości. Minimum raz w roku należy ją również rozmrozić.
Krok 1: opróżniamy lodówkę
Na początek opróżnijmy lodówkę ze wszystkich artykułów spożywczych i sprawdźmy, czy żaden z nich nie stracił już terminu przydatności. Następnie należy wyjąć wszystkie elementy ruchome, w które wyposażona jest nasza lodówka – półki, szuflady, pojemniki itd. Najlepiej odłożyć je bezpośrednio do zlewu lub wanny, gdzie będziemy mogli dokładnie je umyć.
Krok 2: pozbądźmy się resztek jedzenia
Za pomocą ręcznika kuchennego z pustej lodówki możemy wymieść wszystkie okruszki. Do czyszczenia wnętrza najlepiej użyć wody z dodatkiem octu (proporcja 1:1). Tak przygotowana mikstura w połączeniu z gąbką lub ściereczką pozwoli dokładnie wyczyścić urządzenie oraz pozbyć się nieprzyjemnych zapachów. Pamiętajmy, aby następnie wszystko – także półki – wytrzeć do sucha.
Krok 3: świeża i pachnąca lodówka
Na koniec umieszczamy w lodówce wszystkie idealnie czyste elementy. Aby zachować jej świeżość na dłużej, wstawmy do niej niewielki pojemnik z sodą oczyszczoną, skórką od cytryny lub ziarnami kawy, które będą pochłaniać nieprzyjemne zapachy.
Powrót do listy artykułówPozostałe artykuły
-
1 Październik 2018 Black & White – nowe płyty indukcyjne Freggia
Tylko 30 metrów szerokości i dwa palniki. Marka Freggia łączy najbardziej zaawansowaną oraz skuteczną technologię grzania indukcyjnego z eleganckim, kompaktowym urządzeniem, które pomoże efektywnie zagospodarować przestrzeń roboczą, nawet w najmniejszej kuchni.
-
1 Październik 2018 Jak wybrać pralkę, która spełni nasze oczekiwania?
Ładowana od góry czy od frontu? Jakie powinna mieć parametry i funkcje? Przed zakupem pralki zastanówmy się, jakie urządzenie spełni nasze oczekiwania i maksymalnie odciąży nas od domowych obowiązków. Oto kilka elementów, na które warto zwrócić uwagę, kupując nową pralkę.
-
1 Październik 2018 Nowe życie kuchennego okapu
Okap kuchenny jest szczególnie narażony na zanieczyszczenie. To w nim gromadzą się wszystkie opary tłuszczu unoszące się znad kuchenki, a także kurz, które mogą wpływać na jego mniej efektywne działanie.
-
1 Październik 2018 Idealnie czysty piekarnik
Resztki zaschniętego jedzenia czy tłuszcz osadzający się na ścianach i drabinkach piekarnika może skutkować nie tylko wydobywaniem się duszącego dymu i gorszą jakością przyrządzanych potraw, ale także jego szybszą eksploatacją. O czystość piekarnika powinniśmy dbać regularnie, w czym pomaga np. system katalitycznego czyszczenia. Jeżeli nasze urządzenia go nie posiada, pamiętajmy, aby kilka razy w roku starannie je wyczyścić.
-
17 Październik 2017 5 powodów, dla których warto mieć w domu zmywarkę
Zmywarka to coraz bardziej popularne urządzenie w naszych kuchniach – znajduje się już w prawie 30 proc. polskich domów. Wciąż jednak wiele osób zastanawia się, czy warto w nią inwestować. Jak wybrać urządzenie odpowiadające naszym potrzebom i na co zwrócić uwagę, aby stało się niezastąpionym, domowym pomocnikiem?
-
30 Styczeń 2017 5 funkcji piekarnika, na które warto zwrócić uwagę podczas zakupu
Nowoczesne piekarniki oferują wiele funkcji, które pozwolą zaoszczędzić sporo czasu podczas przygotowywania codziennych posiłków oraz wpłyną na ich walory smakowe. Niektóre z nich dostępne są w podstawowych modelach urządzeń, ale często producenci oferują możliwość skonfigurowania swojego idealnego piekarnika i uzupełnienie go o opcje dostępne na specjalne życzenie. Oto 5 funkcji piekarnika, na które warto zwrócić uwagę podczas zakupu.
-
13 Styczeń 2017 Białe AGD w kuchni – plusy i minusy
Uniwersalny, lekki i nowoczesny – biały dominuje we współczesnych wnętrzach, a zabudowa w tym kolorze jest najczęściej wybieraną przy aranżacji nowoczesnych kuchni. Wykorzystanie bieli pomaga stworzyć ponadczasowe przestrzenie, które komponują się z wystrojem całego mieszkania. Coraz modniejszym dodatkiem jest także sprzęt gospodarstwa domowego w tym kolorze. Oto plusy i minusy białego AGD, który po kilkunastu latach w wielkim stylu wraca do polskich kuchni.
-
30 Listopad 2016 4 najważniejsze rzeczy przy wyborze płyty grzewczej
Projektowanie zabudowy kuchennej powinniśmy zacząć od wyboru odpowiedniej płyty grzewczej. O ile jesteśmy w stanie wyobrazić sobie kuchnie bez zmywarki czy piekarnika, to urządzenie do gotowania jest niezbędne. Oto 4 rzeczy, na które trzeba zwrócić uwagę przy wyborze płyty grzewczej.
-
17 Październik 2016 Plusy i minusy czarnego AGD w kuchni
Elegancki, nowoczesny, stylowy – kolor czarny coraz śmielej wkracza do domowych wnętrz, także w formie sprzętów gospodarstwa domowego. I nie chodzi tylko o mikrofalówkę czy ekspres do kawy. Popularnym elementem wystroju w tym kolorze stają się także lodówki, piekarniki, kuchenki czy nawet pralki. Podpowiadamy, jakie są plusy i minusy czarnego AGD w kuchni oraz na co zwrócić uwagę podczas jego wyboru.
-
25 Sierpień 2016 Owoce i warzywa w lodówce – jak najlepiej je przechowywać
Najlepszym miejscem do przechowywania warzyw i owoców jest najniższa półka w lodówce, zazwyczaj wyposażona w specjalne szuflady. Miejsce to nie jest przypadkowe – to właśnie tutaj utrzymuje się najniższa temperatura w całym urządzeniu, sięgająca ok. 2oC, która jest optymalna do przechowywania tego rodzaju produktów. Aby zapewnić magazynowanej żywności jak najlepsze warunki, należy zapewnić jej również stałą temperaturę – częste zmiany mogą przyspieszyć psucie się produktów.