Jak zadbać o sprzęt AGD w kuchni

1 Październik 2018

Zacznijmy od porządków w lodówce

Jest to jedno z najważniejszych urządzeń w każdej kuchni, a utrzymanie jej w nienagannej czystości gwarantuje, że zakupiona żywność jest przechowywana w bezpiecznych warunkach.  Każda lodówka, nawet ta wyposażona w funkcję Total No Frost, który zapobiega tworzeniu się lodu w komorze chłodziarki i zamrażarki, wymaga regularnego mycia i stałego przeglądania jej zawartości. Minimum raz w roku należy ją również rozmrozić.

Krok 1: opróżniamy lodówkę

Na początek opróżnijmy lodówkę ze wszystkich artykułów spożywczych i sprawdźmy, czy żaden z nich nie stracił już terminu przydatności. Następnie należy wyjąć wszystkie elementy ruchome, w które wyposażona jest nasza lodówka – półki, szuflady, pojemniki itd. Najlepiej odłożyć je bezpośrednio do zlewu lub wanny, gdzie będziemy mogli dokładnie je umyć.

Krok 2: pozbądźmy się resztek jedzenia

Za pomocą ręcznika kuchennego z pustej lodówki możemy wymieść wszystkie okruszki. Do czyszczenia wnętrza najlepiej użyć wody z dodatkiem octu (proporcja 1:1). Tak przygotowana mikstura w połączeniu z gąbką lub ściereczką pozwoli dokładnie wyczyścić urządzenie oraz pozbyć się nieprzyjemnych zapachów.  Pamiętajmy, aby następnie wszystko – także półki – wytrzeć do sucha.

Krok 3: świeża i pachnąca lodówka

Na koniec umieszczamy w lodówce wszystkie idealnie czyste elementy. Aby zachować jej świeżość na dłużej, wstawmy do niej niewielki pojemnik z sodą oczyszczoną, skórką od cytryny lub ziarnami kawy, które będą pochłaniać nieprzyjemne zapachy.

Powrót do listy artykułów
Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka)

W celu zapewnienia maksymalnej wygody użytkowników wykorzystujemy na naszej stronie pliki cookies. Szczegóły w naszej Polityce prywatności. Kliknij "Zgadzam się", aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.

Zgadzam się Przejdź na stronę "Polityka prywatności"