5 funkcji piekarnika, na które warto zwrócić uwagę podczas zakupu
30 Styczeń 2017Nowoczesne piekarniki oferują wiele funkcji, które pozwolą zaoszczędzić sporo czasu podczas przygotowywania codziennych posiłków oraz wpłyną na ich walory smakowe. Niektóre z nich dostępne są w podstawowych modelach urządzeń, ale często producenci oferują możliwość skonfigurowania swojego idealnego piekarnika i uzupełnienie go o opcje dostępne na specjalne życzenie. Oto 5 funkcji piekarnika, na które warto zwrócić uwagę podczas zakupu.
Rożen – chrupiące potrawy
Rożen pozwala na przygotowywanie rumianych potraw z mięsa, drobiu, ryb lub warzyw np. w formie szaszłyków. Jest on napędzany elektrycznie (dostępny jest także w piekarnikach lub kuchenkach gazowych) i pozwala na równomierne opiekanie ze wszystkich stron. Można używać go razem z funkcją pieczenia górnego i dolnego, termoobiegu oraz grilla – w tym wypadku przyrządzanie potrawy odbywa się szybko i przy bardzo wysokiej temperaturze.
Grill – szybko i zdrowo
Grillowanie to dobry sposób na przyrządzenie zdrowych posiłków w krótkim czasie. Podczas obróbki termicznej, w której produkt jest umieszczany pod źródłem ciepła wytapia się tłuszcz, a małe przekąski można przygotowywać w ekspresowym tempie z zachowaniem ich walorów smakowych. Niektóre piekarnik wyposażone są również w funkcję tzw. grilla podwójnego, która po włączeniu aktywuje jednocześnie element grzejny grilla oraz górną grzałkę i pozwala przygotowywać duże porcje lub kilka porcji jednocześnie.
Termosonda – dla dokładnych kucharzy
Termosonda to czujnik, który kontroluje temperaturę wewnątrz potrawy podczas pieczenia. Dzięki niej w łatwy i bezpieczny sposób można sprawdzić czy potrawa nadaje się już do spożycia, czy nie jest zbyt przypieczona oraz przyrządzić np. idealną pieczeń. Jej dodatkową zaletą jest oszczędność czasu oraz energii elektrycznej – piekarnik z termosondą wyłącza się automatycznie, gdy pieczony produkt osiągnie optymalne walory.
Prowadnice teleskopowe – bezpieczne wyjmowanie blach
Prowadnice teleskopowe znacznie ułatwiają codzienne korzystanie z piekarnika. Dzięki nim
w łatwy i bezpieczny sposób można wysunąć blachę jedynie za lekkim pociągnięciem. Prowadnice nawet wtedy kiedy są wyciągnięte całkowicie zachowują poziom i zapobiegają wylaniu się zawartości naczynia z potrawą.
System katalicznego czyszczenia – łatwiejsze utrzymanie w czystości
To technologia, która pomaga w utrzymaniu czystego piekarnika. Zanieczyszczania, takie jak pozostałości tłuszczu czy spalenizna, które gromadzą się na ściankach piekarnika wyposażonych w specjalne samoczyszczące się panele kataliczne, rozkładają się w warunkach wysokiej temperatury (200° C i więcej). Po ostudzeniu powierzchni można je bardzo łatwo usunąć, np. za pomocą mokrej szmatki. Co istotne, panele katalityczne nie wymagają szczególnej ostrożności podczas użytkowania urządzenia.
Powrót do listy artykułówPozostałe artykuły
-
1 Październik 2018 Black & White – nowe płyty indukcyjne Freggia
Tylko 30 metrów szerokości i dwa palniki. Marka Freggia łączy najbardziej zaawansowaną oraz skuteczną technologię grzania indukcyjnego z eleganckim, kompaktowym urządzeniem, które pomoże efektywnie zagospodarować przestrzeń roboczą, nawet w najmniejszej kuchni.
-
1 Październik 2018 Jak wybrać pralkę, która spełni nasze oczekiwania?
Ładowana od góry czy od frontu? Jakie powinna mieć parametry i funkcje? Przed zakupem pralki zastanówmy się, jakie urządzenie spełni nasze oczekiwania i maksymalnie odciąży nas od domowych obowiązków. Oto kilka elementów, na które warto zwrócić uwagę, kupując nową pralkę.
-
1 Październik 2018 Nowe życie kuchennego okapu
Okap kuchenny jest szczególnie narażony na zanieczyszczenie. To w nim gromadzą się wszystkie opary tłuszczu unoszące się znad kuchenki, a także kurz, które mogą wpływać na jego mniej efektywne działanie.
-
1 Październik 2018 Idealnie czysty piekarnik
Resztki zaschniętego jedzenia czy tłuszcz osadzający się na ścianach i drabinkach piekarnika może skutkować nie tylko wydobywaniem się duszącego dymu i gorszą jakością przyrządzanych potraw, ale także jego szybszą eksploatacją. O czystość piekarnika powinniśmy dbać regularnie, w czym pomaga np. system katalitycznego czyszczenia. Jeżeli nasze urządzenia go nie posiada, pamiętajmy, aby kilka razy w roku starannie je wyczyścić.
-
1 Październik 2018 Jak zadbać o sprzęt AGD w kuchni
Utrzymanie w idealnej czystości wszystkich urządzeń, które posiadamy w kuchni, nie należy do najłatwiejszych zadań. Jednak regularne porządki wpłyną nie tylko na jakość przechowywanych czy przyrządzanych potraw, ale pozwolą także zaoszczędzić na ewentualnych naprawach i dłużej korzystać ze sprzętu.
-
17 Październik 2017 5 powodów, dla których warto mieć w domu zmywarkę
Zmywarka to coraz bardziej popularne urządzenie w naszych kuchniach – znajduje się już w prawie 30 proc. polskich domów. Wciąż jednak wiele osób zastanawia się, czy warto w nią inwestować. Jak wybrać urządzenie odpowiadające naszym potrzebom i na co zwrócić uwagę, aby stało się niezastąpionym, domowym pomocnikiem?
-
13 Styczeń 2017 Białe AGD w kuchni – plusy i minusy
Uniwersalny, lekki i nowoczesny – biały dominuje we współczesnych wnętrzach, a zabudowa w tym kolorze jest najczęściej wybieraną przy aranżacji nowoczesnych kuchni. Wykorzystanie bieli pomaga stworzyć ponadczasowe przestrzenie, które komponują się z wystrojem całego mieszkania. Coraz modniejszym dodatkiem jest także sprzęt gospodarstwa domowego w tym kolorze. Oto plusy i minusy białego AGD, który po kilkunastu latach w wielkim stylu wraca do polskich kuchni.
-
30 Listopad 2016 4 najważniejsze rzeczy przy wyborze płyty grzewczej
Projektowanie zabudowy kuchennej powinniśmy zacząć od wyboru odpowiedniej płyty grzewczej. O ile jesteśmy w stanie wyobrazić sobie kuchnie bez zmywarki czy piekarnika, to urządzenie do gotowania jest niezbędne. Oto 4 rzeczy, na które trzeba zwrócić uwagę przy wyborze płyty grzewczej.
-
17 Październik 2016 Plusy i minusy czarnego AGD w kuchni
Elegancki, nowoczesny, stylowy – kolor czarny coraz śmielej wkracza do domowych wnętrz, także w formie sprzętów gospodarstwa domowego. I nie chodzi tylko o mikrofalówkę czy ekspres do kawy. Popularnym elementem wystroju w tym kolorze stają się także lodówki, piekarniki, kuchenki czy nawet pralki. Podpowiadamy, jakie są plusy i minusy czarnego AGD w kuchni oraz na co zwrócić uwagę podczas jego wyboru.
-
25 Sierpień 2016 Owoce i warzywa w lodówce – jak najlepiej je przechowywać
Najlepszym miejscem do przechowywania warzyw i owoców jest najniższa półka w lodówce, zazwyczaj wyposażona w specjalne szuflady. Miejsce to nie jest przypadkowe – to właśnie tutaj utrzymuje się najniższa temperatura w całym urządzeniu, sięgająca ok. 2oC, która jest optymalna do przechowywania tego rodzaju produktów. Aby zapewnić magazynowanej żywności jak najlepsze warunki, należy zapewnić jej również stałą temperaturę – częste zmiany mogą przyspieszyć psucie się produktów.