Białe AGD w kuchni – plusy i minusy
13 Styczeń 2017O ile jeszcze kilka lat temu białe AGD było praktycznie standardem, to obecnie w polskich kuchniach dominuje sprzęt w kolorze srebrnym, czyli inox. Czas jednak na zmiany. Duża popularność zabudowy kuchennej w odcieniach bieli sprawia, że coraz chętniej sięgamy, bo białe AGD. Dlaczego?
Biel kojarzona jest z elegancją i czystością, ale także z uniwersalnością i sterylnością. Mimo, że należy do palety zimnych barw, pasuje praktycznie do każdego wnętrza, a sprzęt gospodarstwa domowego w tym kolorze jest idealnym uzupełnieniem zarówno do nowoczesnych rozwiązań, jak i do zabudowy stylizowanej na klasyczną lub rustykalną.
Współczesne białe AGD ma także niewiele wspólnego z kuchenkami czy lodówkami, które pamiętamy sprzed kilkunastu lat. Nowoczesne linie wzornicze, inteligentne technologie i wysokiej jakości materiały, zapewniają komfortowe użytkowanie bez obaw o pożółkniecie czy nieestetyczne porysowania. Nie wiesz czy białe AGD to praktyczne rozwiązanie do kuchni? Oto jego plusy i minusy.
Największe zalety białego AGD
- Uniwersalność – białe sprzęty AGD będą pasowały praktycznie do każdej zabudowy kuchennej, a na zasadzie kontrastu – nawet do najbardziej wyszukanych frontów o różnych fakturach.
- Łatwe utrzymanie w czystości – podobnie jak w przypadku białych mebli, do czyszczenia lodówki, pralki czy frontu piekarnika wystarczy jedynie mokra szmatka. Urządzenia są również mniej podatne na zabrudzenia niż np. te w kolorze inoxowym – nie widać na nich odcisków palców, osiadających drobinek kurzu czy smug powstałych w wyniku czyszczenia.
- Szeroki wybór i nowoczesne wzornictwo – obecnie na rynku dostępnych jest coraz więcej linii urządzeń w kolorze białym, co pozwala na łatwe skompletowanie całego wyposażenia kuchni. Dodatkowo, mimo że AGD w kolorze białym jest coraz bardziej popularne i staje się prawdziwym hitem w aranżacjach, jego cena nadal jest stosunkowo niższa niż urządzeń w innych kolorach.
Czy biały sprzęt AGD ma jakieś minusy?
Decydując się na zakup białego AGD do kuchni szczególną uwagę trzeba zwrócić na materiał z jakiego jest on wykonany. Te z gorszej jakości tworzywa mogą z czasem stracić swoją nieskazitelną barwę i zżółknąć. Dlatego najlepiej wybierać urządzenia wykonane z stali nierdzewnej pokrytej wytrzymałą emalią, nakładaną nowoczesną metodą kataforezy, szkła żaroodpornego czy specjalnego rodzaju szkła Triplex.
O czym pamiętać wybierając białe AGD
Zastosowanie bieli we wnętrzach sprawia, że stają się one bardziej rozświetlone i wydają się większe. Dlatego też jest ona tak chętnie wybierana do niewielkich kuchni czy ciemnej wnęki przeznaczonej na zabudowę kuchenną. Ponadto białe AGD stanowi subtelne uzupełnienie nawet najbardziej nowoczesnych i designerskich mebli. Przy wyborze sprzętu w tym kolorze należy zwrócić uwagę przede wszystkim na materiał z jakiego jest wykonany oraz czy jest z połyskiem – wtedy dodatkowo będzie odbijać światło i tym samym doświetlać przestrzeń. Przy wyborze urządzeń wolnostojących warto zdecydować się na produkty występujące w tej samej linii wzorniczej. Dzięki temu będziemy mieli gwarancję, że piekarnik i płyta grzewcza będą w tym samym odcieniu, a cały zestaw będzie spójny kolorystycznie.
Powrót do listy artykułówPozostałe artykuły
-
1 Październik 2018 Black & White – nowe płyty indukcyjne Freggia
Tylko 30 metrów szerokości i dwa palniki. Marka Freggia łączy najbardziej zaawansowaną oraz skuteczną technologię grzania indukcyjnego z eleganckim, kompaktowym urządzeniem, które pomoże efektywnie zagospodarować przestrzeń roboczą, nawet w najmniejszej kuchni.
-
1 Październik 2018 Jak wybrać pralkę, która spełni nasze oczekiwania?
Ładowana od góry czy od frontu? Jakie powinna mieć parametry i funkcje? Przed zakupem pralki zastanówmy się, jakie urządzenie spełni nasze oczekiwania i maksymalnie odciąży nas od domowych obowiązków. Oto kilka elementów, na które warto zwrócić uwagę, kupując nową pralkę.
-
1 Październik 2018 Nowe życie kuchennego okapu
Okap kuchenny jest szczególnie narażony na zanieczyszczenie. To w nim gromadzą się wszystkie opary tłuszczu unoszące się znad kuchenki, a także kurz, które mogą wpływać na jego mniej efektywne działanie.
-
1 Październik 2018 Idealnie czysty piekarnik
Resztki zaschniętego jedzenia czy tłuszcz osadzający się na ścianach i drabinkach piekarnika może skutkować nie tylko wydobywaniem się duszącego dymu i gorszą jakością przyrządzanych potraw, ale także jego szybszą eksploatacją. O czystość piekarnika powinniśmy dbać regularnie, w czym pomaga np. system katalitycznego czyszczenia. Jeżeli nasze urządzenia go nie posiada, pamiętajmy, aby kilka razy w roku starannie je wyczyścić.
-
1 Październik 2018 Jak zadbać o sprzęt AGD w kuchni
Utrzymanie w idealnej czystości wszystkich urządzeń, które posiadamy w kuchni, nie należy do najłatwiejszych zadań. Jednak regularne porządki wpłyną nie tylko na jakość przechowywanych czy przyrządzanych potraw, ale pozwolą także zaoszczędzić na ewentualnych naprawach i dłużej korzystać ze sprzętu.
-
17 Październik 2017 5 powodów, dla których warto mieć w domu zmywarkę
Zmywarka to coraz bardziej popularne urządzenie w naszych kuchniach – znajduje się już w prawie 30 proc. polskich domów. Wciąż jednak wiele osób zastanawia się, czy warto w nią inwestować. Jak wybrać urządzenie odpowiadające naszym potrzebom i na co zwrócić uwagę, aby stało się niezastąpionym, domowym pomocnikiem?
-
30 Styczeń 2017 5 funkcji piekarnika, na które warto zwrócić uwagę podczas zakupu
Nowoczesne piekarniki oferują wiele funkcji, które pozwolą zaoszczędzić sporo czasu podczas przygotowywania codziennych posiłków oraz wpłyną na ich walory smakowe. Niektóre z nich dostępne są w podstawowych modelach urządzeń, ale często producenci oferują możliwość skonfigurowania swojego idealnego piekarnika i uzupełnienie go o opcje dostępne na specjalne życzenie. Oto 5 funkcji piekarnika, na które warto zwrócić uwagę podczas zakupu.
-
30 Listopad 2016 4 najważniejsze rzeczy przy wyborze płyty grzewczej
Projektowanie zabudowy kuchennej powinniśmy zacząć od wyboru odpowiedniej płyty grzewczej. O ile jesteśmy w stanie wyobrazić sobie kuchnie bez zmywarki czy piekarnika, to urządzenie do gotowania jest niezbędne. Oto 4 rzeczy, na które trzeba zwrócić uwagę przy wyborze płyty grzewczej.
-
17 Październik 2016 Plusy i minusy czarnego AGD w kuchni
Elegancki, nowoczesny, stylowy – kolor czarny coraz śmielej wkracza do domowych wnętrz, także w formie sprzętów gospodarstwa domowego. I nie chodzi tylko o mikrofalówkę czy ekspres do kawy. Popularnym elementem wystroju w tym kolorze stają się także lodówki, piekarniki, kuchenki czy nawet pralki. Podpowiadamy, jakie są plusy i minusy czarnego AGD w kuchni oraz na co zwrócić uwagę podczas jego wyboru.
-
25 Sierpień 2016 Owoce i warzywa w lodówce – jak najlepiej je przechowywać
Najlepszym miejscem do przechowywania warzyw i owoców jest najniższa półka w lodówce, zazwyczaj wyposażona w specjalne szuflady. Miejsce to nie jest przypadkowe – to właśnie tutaj utrzymuje się najniższa temperatura w całym urządzeniu, sięgająca ok. 2oC, która jest optymalna do przechowywania tego rodzaju produktów. Aby zapewnić magazynowanej żywności jak najlepsze warunki, należy zapewnić jej również stałą temperaturę – częste zmiany mogą przyspieszyć psucie się produktów.