Białe AGD w kuchni – plusy i minusy

13 Styczeń 2017

O ile jeszcze kilka lat temu białe AGD było praktycznie standardem, to obecnie w polskich kuchniach dominuje sprzęt w kolorze srebrnym, czyli inox. Czas jednak na zmiany. Duża popularność zabudowy kuchennej w odcieniach bieli sprawia, że coraz chętniej sięgamy, bo białe AGD. Dlaczego?

Biel kojarzona jest z elegancją i czystością, ale także z uniwersalnością i sterylnością. Mimo, że należy do palety zimnych barw, pasuje praktycznie do każdego wnętrza, a sprzęt gospodarstwa domowego w tym kolorze jest idealnym uzupełnieniem zarówno do nowoczesnych rozwiązań, jak i do zabudowy stylizowanej na klasyczną lub rustykalną.

Współczesne białe AGD ma także niewiele wspólnego z kuchenkami czy lodówkami, które pamiętamy sprzed kilkunastu lat. Nowoczesne linie wzornicze, inteligentne technologie i wysokiej jakości materiały, zapewniają komfortowe użytkowanie bez obaw o pożółkniecie czy nieestetyczne porysowania. Nie wiesz czy białe AGD to praktyczne rozwiązanie do kuchni? Oto jego plusy i minusy.

Największe zalety białego AGD

  1. Uniwersalność – białe sprzęty AGD będą pasowały praktycznie do każdej zabudowy kuchennej, a na zasadzie kontrastu – nawet do najbardziej wyszukanych frontów o różnych fakturach.
  2. Łatwe utrzymanie w czystości – podobnie jak w przypadku białych mebli, do czyszczenia lodówki, pralki czy frontu piekarnika wystarczy jedynie mokra szmatka. Urządzenia są również mniej podatne na zabrudzenia niż np. te w kolorze inoxowym – nie widać na nich odcisków palców, osiadających drobinek kurzu czy smug powstałych w wyniku czyszczenia.
  3. Szeroki wybór i nowoczesne wzornictwo – obecnie na rynku dostępnych jest coraz więcej linii urządzeń w kolorze białym, co pozwala na łatwe skompletowanie całego wyposażenia kuchni. Dodatkowo, mimo że AGD w kolorze białym jest coraz bardziej popularne i staje się prawdziwym hitem w aranżacjach, jego cena nadal jest stosunkowo niższa niż urządzeń w innych kolorach. 

Czy biały sprzęt AGD ma jakieś minusy?

Decydując się na zakup białego AGD do kuchni szczególną uwagę trzeba zwrócić na materiał z jakiego jest on wykonany. Te z gorszej jakości tworzywa mogą z czasem stracić swoją nieskazitelną barwę i zżółknąć. Dlatego najlepiej wybierać urządzenia wykonane z stali nierdzewnej pokrytej wytrzymałą emalią, nakładaną nowoczesną metodą kataforezy, szkła żaroodpornego czy specjalnego rodzaju szkła Triplex.

O czym pamiętać wybierając białe AGD

Zastosowanie bieli we wnętrzach sprawia, że stają się one bardziej rozświetlone i wydają się większe. Dlatego też jest ona tak chętnie wybierana do niewielkich kuchni czy ciemnej wnęki przeznaczonej na zabudowę kuchenną. Ponadto białe AGD stanowi subtelne uzupełnienie nawet najbardziej nowoczesnych i designerskich mebli. Przy wyborze sprzętu w tym kolorze należy zwrócić uwagę przede wszystkim na materiał z jakiego jest wykonany oraz czy jest z połyskiem – wtedy dodatkowo będzie odbijać światło i tym samym doświetlać przestrzeń. Przy wyborze urządzeń wolnostojących warto zdecydować się na produkty występujące w tej samej linii wzorniczej. Dzięki temu będziemy mieli gwarancję, że piekarnik i płyta grzewcza będą w tym samym odcieniu, a cały zestaw będzie spójny kolorystycznie.

Powrót do listy artykułów
Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka)

W celu zapewnienia maksymalnej wygody użytkowników wykorzystujemy na naszej stronie pliki cookies. Szczegóły w naszej Polityce prywatności. Kliknij "Zgadzam się", aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.

Zgadzam się Przejdź na stronę "Polityka prywatności"