4 najważniejsze rzeczy przy wyborze płyty grzewczej
30 Listopad 2016Projektowanie zabudowy kuchennej powinniśmy zacząć od wyboru odpowiedniej płyty grzewczej. O ile jesteśmy w stanie wyobrazić sobie kuchnie bez zmywarki czy piekarnika, to urządzenie do gotowania jest niezbędne. Oto 4 rzeczy, na które trzeba zwrócić uwagę przy wyborze płyty grzewczej.
Obecnie wybór płyt grzewczych jest bardzo szeroki, a na rynku cały czas pojawiają się coraz to nowe modele. Oprócz standardowych płyt czteropalnikowych możemy wybierać spośród sprzętu przeznaczonego do małych kuchni (dwa lub trzy palniki), urządzeń dostoswanych do potrzeb dużych rodzin, które wyposażone są nawet w pięć palników, aż po płyty
w nietypowych, owalnych kształtach. Jak więc wybrać odpowiednie urządzenie dla siebie?
Oto 4 najważniejsze wskazówki, które warto wziąć pod uwagę przed zamówieniem zabudowy kuchennej.
Po pierwsze: na gaz czy na prąd
Wybór płyty gazowej lub elektrycznej zależy przede wszystkim od indywidualnych preferencji, dostępności instalacji gazowej (jej założenie jest dość kosztowne), ale także stanu sieci energetycznej, w której nie powinny występować problemy z dostawami prądu. Na korzyść pierwszego rodzaju urządzeń przemawia przede wszystkim cena zakupu i eksploatacji,
a często także mniejsza awaryjność. Można się również spotkać z opiniami, że potrawy poddane „tradycyjnej” obróbce termicznej na kuchence gazowej smakują lepiej.
Decydując się natomiast na zakup płyty elektrycznej – indukcyjnej lub ceramicznej – należy liczyć się z większym jednorazowym wydatkiem, ale także większymi kosztami bieżącego korzystania ze sprzętu. W zamian tego dostajemy sporą oszczędność czasu, jeżeli chodzi
o utrzymanie urządzenia w czystości oraz szereg funkcji, których nie spotkamy w płytach gazowych, takich jak np. timer z automatycznym wyłączaniem czy blokada przed przypadkowym uruchomieniem.
Po drugie: jaki rozmiar
Rozmiar płyty grzewczej powinien być dopasowany do tego, jak często i w jakich ilościach gotujemy w domu. Jeżeli urządzenie ma służyć jednej lub dwom osobom, które dysponują niewielką kuchnią i korzystają z niej sporadycznie, najlepszym rozwiązaniem będzie płyta dwu lub trzy palnikowa. Ma ona od 30 do 45 cm szerokości i zajmie niewiele miejsca na kuchennym blacie przy jednoczesnym zapewnianiu optymalnego miejsca do przygotowania posiłków.
Natomiast w przypadku osób, które przeważnie gotują w domu i dla większej ilości osób, a tym samym będą często korzystać ze sprzętu, nie warto oszczędzać miejsca i wybrać standardowe urządzenie z czterema palnikami (od 58 do 60 cm szerokości) lub płytę pięciopalnikową
o szerokości 75 cm.
Co ważne, decyzja na temat rozmiaru płyty to pierwszy krok przy projektowaniu kuchni. Od jej wielkości zależy ilość miejsca, jakie możemy przeznaczyć na blaty robocze i umieszczenie pozostałych sprzętów AGD. Najlepiej wybrać ją jeszcze przed zamówieniem zabudowy kuchennej tak, aby odpowiednio ją dopasować i uniknąć problemów z montażem.
Po trzecie: kształt płyty grzewczej
Standardowo płyt grzewcze występują w kształcie kwadratu lub prostokąta. Ich niewątpliwą zaletą jest łatwość w montażu i bezproblemowe utrzymanie w czystości. Jeżeli przy aranżacji kuchni, decydujemy się na urządzenie np. w kształcie owalnym musimy się liczyć z tym, że przez niestandardowe rozmiary zajmie ono więcej miejsca, a zaprojektowanie rozstawienia innych sprzętów będzie bardziej czasochłonne.
Po czwarte: jakie pola grzejne wybrać
Standardowe 60-tki wyposażone są zazwyczaj w cztery pola grzejne o różnych średnicach. Niektóre urządzenia posiadają także elementy wielostrefowe, które dostosowują się do średnicy garnka. Ciekawym rozwiązaniem są również pola poszerzane – można na nich postawić naczynie o nieregularnych kształtach, takie jak np. brytfanna. Kolejnym udogodnieniem są również tzw. pola szybkogrzejne. W przypadku płyt ceramicznych lub indukcyjnych zazwyczaj minimum jeden z palników wyposażony jest w funkcję Booster, która pozwala na pewien czas zwiększyć moc o około 50%, a następnie powrócić do poziomu wybranego wcześniej. W płytach gazowych podobną funkcję pełni palnik typu potrójna korona, który dzięki wysokiej mocy pozwala na intensywne gotowanie naczyń nawet o dużej średnicy dna.
Powrót do listy artykułówPozostałe artykuły
-
1 Październik 2018 Black & White – nowe płyty indukcyjne Freggia
Tylko 30 metrów szerokości i dwa palniki. Marka Freggia łączy najbardziej zaawansowaną oraz skuteczną technologię grzania indukcyjnego z eleganckim, kompaktowym urządzeniem, które pomoże efektywnie zagospodarować przestrzeń roboczą, nawet w najmniejszej kuchni.
-
1 Październik 2018 Jak wybrać pralkę, która spełni nasze oczekiwania?
Ładowana od góry czy od frontu? Jakie powinna mieć parametry i funkcje? Przed zakupem pralki zastanówmy się, jakie urządzenie spełni nasze oczekiwania i maksymalnie odciąży nas od domowych obowiązków. Oto kilka elementów, na które warto zwrócić uwagę, kupując nową pralkę.
-
1 Październik 2018 Nowe życie kuchennego okapu
Okap kuchenny jest szczególnie narażony na zanieczyszczenie. To w nim gromadzą się wszystkie opary tłuszczu unoszące się znad kuchenki, a także kurz, które mogą wpływać na jego mniej efektywne działanie.
-
1 Październik 2018 Idealnie czysty piekarnik
Resztki zaschniętego jedzenia czy tłuszcz osadzający się na ścianach i drabinkach piekarnika może skutkować nie tylko wydobywaniem się duszącego dymu i gorszą jakością przyrządzanych potraw, ale także jego szybszą eksploatacją. O czystość piekarnika powinniśmy dbać regularnie, w czym pomaga np. system katalitycznego czyszczenia. Jeżeli nasze urządzenia go nie posiada, pamiętajmy, aby kilka razy w roku starannie je wyczyścić.
-
1 Październik 2018 Jak zadbać o sprzęt AGD w kuchni
Utrzymanie w idealnej czystości wszystkich urządzeń, które posiadamy w kuchni, nie należy do najłatwiejszych zadań. Jednak regularne porządki wpłyną nie tylko na jakość przechowywanych czy przyrządzanych potraw, ale pozwolą także zaoszczędzić na ewentualnych naprawach i dłużej korzystać ze sprzętu.
-
17 Październik 2017 5 powodów, dla których warto mieć w domu zmywarkę
Zmywarka to coraz bardziej popularne urządzenie w naszych kuchniach – znajduje się już w prawie 30 proc. polskich domów. Wciąż jednak wiele osób zastanawia się, czy warto w nią inwestować. Jak wybrać urządzenie odpowiadające naszym potrzebom i na co zwrócić uwagę, aby stało się niezastąpionym, domowym pomocnikiem?
-
30 Styczeń 2017 5 funkcji piekarnika, na które warto zwrócić uwagę podczas zakupu
Nowoczesne piekarniki oferują wiele funkcji, które pozwolą zaoszczędzić sporo czasu podczas przygotowywania codziennych posiłków oraz wpłyną na ich walory smakowe. Niektóre z nich dostępne są w podstawowych modelach urządzeń, ale często producenci oferują możliwość skonfigurowania swojego idealnego piekarnika i uzupełnienie go o opcje dostępne na specjalne życzenie. Oto 5 funkcji piekarnika, na które warto zwrócić uwagę podczas zakupu.
-
13 Styczeń 2017 Białe AGD w kuchni – plusy i minusy
Uniwersalny, lekki i nowoczesny – biały dominuje we współczesnych wnętrzach, a zabudowa w tym kolorze jest najczęściej wybieraną przy aranżacji nowoczesnych kuchni. Wykorzystanie bieli pomaga stworzyć ponadczasowe przestrzenie, które komponują się z wystrojem całego mieszkania. Coraz modniejszym dodatkiem jest także sprzęt gospodarstwa domowego w tym kolorze. Oto plusy i minusy białego AGD, który po kilkunastu latach w wielkim stylu wraca do polskich kuchni.
-
17 Październik 2016 Plusy i minusy czarnego AGD w kuchni
Elegancki, nowoczesny, stylowy – kolor czarny coraz śmielej wkracza do domowych wnętrz, także w formie sprzętów gospodarstwa domowego. I nie chodzi tylko o mikrofalówkę czy ekspres do kawy. Popularnym elementem wystroju w tym kolorze stają się także lodówki, piekarniki, kuchenki czy nawet pralki. Podpowiadamy, jakie są plusy i minusy czarnego AGD w kuchni oraz na co zwrócić uwagę podczas jego wyboru.
-
25 Sierpień 2016 Owoce i warzywa w lodówce – jak najlepiej je przechowywać
Najlepszym miejscem do przechowywania warzyw i owoców jest najniższa półka w lodówce, zazwyczaj wyposażona w specjalne szuflady. Miejsce to nie jest przypadkowe – to właśnie tutaj utrzymuje się najniższa temperatura w całym urządzeniu, sięgająca ok. 2oC, która jest optymalna do przechowywania tego rodzaju produktów. Aby zapewnić magazynowanej żywności jak najlepsze warunki, należy zapewnić jej również stałą temperaturę – częste zmiany mogą przyspieszyć psucie się produktów.