4 najważniejsze rzeczy przy wyborze płyty grzewczej

30 Listopad 2016

Projektowanie zabudowy kuchennej powinniśmy zacząć od wyboru odpowiedniej płyty grzewczej. O ile jesteśmy w stanie wyobrazić sobie kuchnie bez zmywarki czy piekarnika, to urządzenie do gotowania jest niezbędne. Oto 4 rzeczy, na które trzeba zwrócić uwagę przy wyborze płyty grzewczej.

Obecnie wybór płyt grzewczych jest bardzo szeroki, a na rynku cały czas pojawiają się coraz to nowe modele. Oprócz standardowych płyt czteropalnikowych możemy wybierać spośród sprzętu przeznaczonego do małych kuchni (dwa lub trzy palniki), urządzeń dostoswanych do potrzeb dużych rodzin, które wyposażone są nawet w pięć palników, aż po płyty
w nietypowych, owalnych kształtach. Jak więc wybrać odpowiednie urządzenie dla siebie?
Oto 4 najważniejsze wskazówki, które warto wziąć pod uwagę przed zamówieniem zabudowy kuchennej.

Po pierwsze: na gaz czy na prąd

Wybór płyty gazowej lub elektrycznej zależy przede wszystkim od indywidualnych preferencji, dostępności instalacji gazowej (jej założenie jest dość kosztowne), ale także stanu sieci energetycznej, w której nie powinny występować problemy z dostawami prądu. Na korzyść pierwszego rodzaju urządzeń przemawia przede wszystkim cena zakupu i eksploatacji,
a często także mniejsza awaryjność. Można się również spotkać z opiniami, że potrawy poddane „tradycyjnej” obróbce termicznej na kuchence gazowej smakują lepiej.

PŁYTA DO ZABUDOWY FREGGIA HA640VGTX

Decydując się natomiast na zakup płyty elektrycznej – indukcyjnej lub ceramicznej – należy liczyć się z większym jednorazowym wydatkiem, ale także większymi kosztami bieżącego korzystania ze sprzętu. W zamian tego dostajemy sporą oszczędność czasu, jeżeli chodzi
o utrzymanie urządzenia w czystości oraz szereg funkcji, których nie spotkamy w płytach gazowych, takich jak np. timer z automatycznym wyłączaniem czy blokada przed przypadkowym uruchomieniem.

Po drugie: jaki rozmiar

Rozmiar płyty grzewczej powinien być dopasowany do tego, jak często i w jakich ilościach gotujemy w domu. Jeżeli urządzenie ma służyć jednej lub dwom osobom, które dysponują niewielką kuchnią i korzystają z niej sporadycznie, najlepszym rozwiązaniem będzie płyta dwu lub trzy palnikowa. Ma ona od 30 do 45 cm szerokości i zajmie niewiele miejsca na kuchennym blacie przy jednoczesnym zapewnianiu optymalnego miejsca do przygotowania posiłków. 

Natomiast w przypadku osób, które przeważnie gotują w domu i dla większej ilości osób, a tym samym będą często korzystać ze sprzętu, nie warto oszczędzać miejsca i wybrać standardowe urządzenie z czterema palnikami (od 58 do 60 cm szerokości) lub płytę pięciopalnikową
o szerokości 75 cm. 

Co ważne, decyzja na temat rozmiaru płyty to pierwszy krok przy projektowaniu kuchni. Od jej wielkości zależy ilość miejsca, jakie możemy przeznaczyć na blaty robocze i umieszczenie pozostałych sprzętów AGD. Najlepiej wybrać ją jeszcze przed zamówieniem zabudowy kuchennej tak, aby odpowiednio ją dopasować i uniknąć problemów z montażem.

Po trzecie: kształt płyty grzewczej

Standardowo płyt grzewcze występują w kształcie kwadratu lub prostokąta. Ich niewątpliwą zaletą jest łatwość w montażu i bezproblemowe utrzymanie w czystości. Jeżeli przy aranżacji kuchni, decydujemy się na urządzenie np. w kształcie owalnym musimy się liczyć z tym, że przez niestandardowe rozmiary zajmie ono więcej miejsca, a zaprojektowanie rozstawienia innych sprzętów będzie bardziej czasochłonne.

Po czwarte: jakie pola grzejne wybrać

Standardowe 60-tki wyposażone są zazwyczaj w cztery pola grzejne o różnych średnicach. Niektóre urządzenia posiadają także elementy wielostrefowe, które dostosowują się do średnicy garnka. Ciekawym rozwiązaniem są również pola poszerzane – można na nich postawić naczynie o nieregularnych kształtach, takie jak np. brytfanna. Kolejnym udogodnieniem są również tzw. pola szybkogrzejne. W przypadku płyt ceramicznych lub indukcyjnych zazwyczaj minimum jeden z palników wyposażony jest w funkcję Booster, która pozwala na pewien czas zwiększyć moc o około 50%, a następnie powrócić do poziomu wybranego wcześniej. W płytach gazowych podobną funkcję pełni palnik typu potrójna korona, który dzięki wysokiej mocy pozwala na intensywne gotowanie naczyń nawet o dużej średnicy dna.

Powrót do listy artykułów
Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka)

W celu zapewnienia maksymalnej wygody użytkowników wykorzystujemy na naszej stronie pliki cookies. Szczegóły w naszej Polityce prywatności. Kliknij "Zgadzam się", aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.

Zgadzam się Przejdź na stronę "Polityka prywatności"