Owoce i warzywa w lodówce – jak najlepiej je przechowywać

25 Sierpień 2016

Najlepszym miejscem do przechowywania warzyw i owoców jest najniższa półka w lodówce, zazwyczaj wyposażona w specjalne szuflady. Miejsce to nie jest przypadkowe – to właśnie tutaj utrzymuje się najniższa temperatura w całym urządzeniu, sięgająca ok. 2oC, która jest optymalna do przechowywania tego rodzaju produktów. Aby zapewnić magazynowanej żywności jak najlepsze warunki, należy zapewnić jej również stałą temperaturę – częste zmiany mogą przyspieszyć psucie się produktów.

Kupując lodówkę, zwróćmy też uwagę na to, aby w jej wyposażeniu były dostępne dwie, oddzielne szuflady – warzyw i owoców nie powinniśmy bowiem przechowywać razem.

Czy wiesz, że…

Warzywa zielone, takie jak sałata, brokuły, szparagi czy ogórki – nie powinny być przechowywane razem z produktami wydzielającymi etylen? Występuje on m.in. w papryce, bananach, jabłkach, gruszkach, pomidorach i sprawia, że żywność szybciej dojrzewa, żółknie, a w konsekwencji – szybciej się psuje.Chłodziarko-zamrażarki Freggia LBF21785 i LBRF21785 wyposażone są w dwa oddzielne pojemniki do przechowywania żywności, które wykonane są z przezroczystego tworzywa sztucznego, zapewniającego pełną przejrzystość.

Warzywa i owoce nie lubią być niczym owijane

Przed włożeniem warzyw i owoców do lodówki koniecznie wyjmijmy je z foliowych opakowań czy reklamówek. Aby w pełni zachowały swoją świeżość i smak potrzebują bowiem dostępu powietrza. Dodatkowo para, która skrapla się w foliowym opakowaniu przyspiesza gnicie żywności. Niestety obecnie większość roślin jest nawożone sztucznymi nawozami, a w zapakowanych w szczelne folie warzywach azotany szybciej zmieniają się w szkodliwe i rakotwórcze azotyny. Zarówno owoce, jaki i warzywa przechowujemy nieoczyszczone i nieumyte.

Przede wszystkim przemyślane zakupy

Pamiętajmy, aby podczas zakupów zwracać uwagę na to co wkładamy do koszyka – wybierajmy te produkty, które są jędrne, zdrowe i suche, ponieważ nawet jedno uszkodzenie może przyspieszyć proces ich zepsucia. Warzywa i owoce kupujmy w takich ilościach, jakich potrzebujemy aby dłużej cieszyć się ich pełnym smakiem i wartościami odżywczymi. Nie najlepszym pomysłem jest również kupowanie zbyt mocno oczyszczonych produktów – większość myjemy dopiero przed spożyciem.

Czy wszystkie warzywa i owoce trzeba trzymać w lodówce?

Przechowywanie warzyw i owoców w lodówce pozwoli zatrzymać na dłużej ich świeżość, ale jak się okazuje niektóre ich rodzaje lepiej radzą sobie w miejscach ciepłych i suchych. Należą do nich przede wszystkim owoce egzotyczne, takie jak np. banany, awokado, mango i ananasy, które trzymane w zimnie tracą swój zapach oraz smak i często szybciej się psują. Idealnym miejscem dla nich będzie natomiast koszyk lub półmisek. W lodówce nie trzymajmy także ogórków, cukinii i pomidorów, a także ziemniaków czy cebuli – wrzućmy je do koszyka i ustawmy w ciemnym, suchym i przewiewnym miejscu.

Chłód lodówki lubią za to np. brukselka, por czy kapusta – najlepiej przechowują się one w bardzo niskich temperaturach, a także sałata, świeże zioła i rzodkiewka.

Owoce delikatne, takie jak truskawki, maliny poziomki, jagody i borówki należy przechowywać w lodówce bez uprzedniego szypułkowania czy mycia.

Z kolei produkty bardziej trwałe – jabłka, gruszki, cytryny, pomarańcze i grejpfruty dzięki przechowywaniu w lodówce dłużej zachowają świeżość i smak. Pamiętajmy, że cytrusy przed włożeniem do chłodziarki należy umyć i wysuszyć, np. papierowym ręcznikiem.

Powrót do listy artykułów
Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka)

W celu zapewnienia maksymalnej wygody użytkowników wykorzystujemy na naszej stronie pliki cookies. Szczegóły w naszej Polityce prywatności. Kliknij "Zgadzam się", aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.

Zgadzam się Przejdź na stronę "Polityka prywatności"