Owoce i warzywa w lodówce – jak najlepiej je przechowywać
25 Sierpień 2016
Najlepszym miejscem do przechowywania warzyw i owoców jest najniższa półka w lodówce, zazwyczaj wyposażona w specjalne szuflady. Miejsce to nie jest przypadkowe – to właśnie tutaj utrzymuje się najniższa temperatura w całym urządzeniu, sięgająca ok. 2oC, która jest optymalna do przechowywania tego rodzaju produktów. Aby zapewnić magazynowanej żywności jak najlepsze warunki, należy zapewnić jej również stałą temperaturę – częste zmiany mogą przyspieszyć psucie się produktów.
Kupując lodówkę, zwróćmy też uwagę na to, aby w jej wyposażeniu były dostępne dwie, oddzielne szuflady – warzyw i owoców nie powinniśmy bowiem przechowywać razem.
Czy wiesz, że…
Warzywa zielone, takie jak sałata, brokuły, szparagi czy ogórki – nie powinny być przechowywane razem z produktami wydzielającymi etylen? Występuje on m.in. w papryce, bananach, jabłkach, gruszkach, pomidorach i sprawia, że żywność szybciej dojrzewa, żółknie, a w konsekwencji – szybciej się psuje.Chłodziarko-zamrażarki Freggia LBF21785 i LBRF21785 wyposażone są w dwa oddzielne pojemniki do przechowywania żywności, które wykonane są z przezroczystego tworzywa sztucznego, zapewniającego pełną przejrzystość.
Warzywa i owoce nie lubią być niczym owijane
Przed włożeniem warzyw i owoców do lodówki koniecznie wyjmijmy je z foliowych opakowań czy reklamówek. Aby w pełni zachowały swoją świeżość i smak potrzebują bowiem dostępu powietrza. Dodatkowo para, która skrapla się w foliowym opakowaniu przyspiesza gnicie żywności. Niestety obecnie większość roślin jest nawożone sztucznymi nawozami, a w zapakowanych w szczelne folie warzywach azotany szybciej zmieniają się w szkodliwe i rakotwórcze azotyny. Zarówno owoce, jaki i warzywa przechowujemy nieoczyszczone i nieumyte.
Przede wszystkim przemyślane zakupy
Pamiętajmy, aby podczas zakupów zwracać uwagę na to co wkładamy do koszyka – wybierajmy te produkty, które są jędrne, zdrowe i suche, ponieważ nawet jedno uszkodzenie może przyspieszyć proces ich zepsucia. Warzywa i owoce kupujmy w takich ilościach, jakich potrzebujemy aby dłużej cieszyć się ich pełnym smakiem i wartościami odżywczymi. Nie najlepszym pomysłem jest również kupowanie zbyt mocno oczyszczonych produktów – większość myjemy dopiero przed spożyciem.
Czy wszystkie warzywa i owoce trzeba trzymać w lodówce?
Przechowywanie warzyw i owoców w lodówce pozwoli zatrzymać na dłużej ich świeżość, ale jak się okazuje niektóre ich rodzaje lepiej radzą sobie w miejscach ciepłych i suchych. Należą do nich przede wszystkim owoce egzotyczne, takie jak np. banany, awokado, mango i ananasy, które trzymane w zimnie tracą swój zapach oraz smak i często szybciej się psują. Idealnym miejscem dla nich będzie natomiast koszyk lub półmisek. W lodówce nie trzymajmy także ogórków, cukinii i pomidorów, a także ziemniaków czy cebuli – wrzućmy je do koszyka i ustawmy w ciemnym, suchym i przewiewnym miejscu.
Chłód lodówki lubią za to np. brukselka, por czy kapusta – najlepiej przechowują się one w bardzo niskich temperaturach, a także sałata, świeże zioła i rzodkiewka.
Owoce delikatne, takie jak truskawki, maliny poziomki, jagody i borówki należy przechowywać w lodówce bez uprzedniego szypułkowania czy mycia.
Z kolei produkty bardziej trwałe – jabłka, gruszki, cytryny, pomarańcze i grejpfruty dzięki przechowywaniu w lodówce dłużej zachowają świeżość i smak. Pamiętajmy, że cytrusy przed włożeniem do chłodziarki należy umyć i wysuszyć, np. papierowym ręcznikiem.
Pozostałe artykuły
-
1 Październik 2018 Black & White – nowe płyty indukcyjne Freggia
Tylko 30 metrów szerokości i dwa palniki. Marka Freggia łączy najbardziej zaawansowaną oraz skuteczną technologię grzania indukcyjnego z eleganckim, kompaktowym urządzeniem, które pomoże efektywnie zagospodarować przestrzeń roboczą, nawet w najmniejszej kuchni.
-
1 Październik 2018 Jak wybrać pralkę, która spełni nasze oczekiwania?
Ładowana od góry czy od frontu? Jakie powinna mieć parametry i funkcje? Przed zakupem pralki zastanówmy się, jakie urządzenie spełni nasze oczekiwania i maksymalnie odciąży nas od domowych obowiązków. Oto kilka elementów, na które warto zwrócić uwagę, kupując nową pralkę.
-
1 Październik 2018 Nowe życie kuchennego okapu
Okap kuchenny jest szczególnie narażony na zanieczyszczenie. To w nim gromadzą się wszystkie opary tłuszczu unoszące się znad kuchenki, a także kurz, które mogą wpływać na jego mniej efektywne działanie.
-
1 Październik 2018 Idealnie czysty piekarnik
Resztki zaschniętego jedzenia czy tłuszcz osadzający się na ścianach i drabinkach piekarnika może skutkować nie tylko wydobywaniem się duszącego dymu i gorszą jakością przyrządzanych potraw, ale także jego szybszą eksploatacją. O czystość piekarnika powinniśmy dbać regularnie, w czym pomaga np. system katalitycznego czyszczenia. Jeżeli nasze urządzenia go nie posiada, pamiętajmy, aby kilka razy w roku starannie je wyczyścić.
-
1 Październik 2018 Jak zadbać o sprzęt AGD w kuchni
Utrzymanie w idealnej czystości wszystkich urządzeń, które posiadamy w kuchni, nie należy do najłatwiejszych zadań. Jednak regularne porządki wpłyną nie tylko na jakość przechowywanych czy przyrządzanych potraw, ale pozwolą także zaoszczędzić na ewentualnych naprawach i dłużej korzystać ze sprzętu.
-
17 Październik 2017 5 powodów, dla których warto mieć w domu zmywarkę
Zmywarka to coraz bardziej popularne urządzenie w naszych kuchniach – znajduje się już w prawie 30 proc. polskich domów. Wciąż jednak wiele osób zastanawia się, czy warto w nią inwestować. Jak wybrać urządzenie odpowiadające naszym potrzebom i na co zwrócić uwagę, aby stało się niezastąpionym, domowym pomocnikiem?
-
30 Styczeń 2017 5 funkcji piekarnika, na które warto zwrócić uwagę podczas zakupu
Nowoczesne piekarniki oferują wiele funkcji, które pozwolą zaoszczędzić sporo czasu podczas przygotowywania codziennych posiłków oraz wpłyną na ich walory smakowe. Niektóre z nich dostępne są w podstawowych modelach urządzeń, ale często producenci oferują możliwość skonfigurowania swojego idealnego piekarnika i uzupełnienie go o opcje dostępne na specjalne życzenie. Oto 5 funkcji piekarnika, na które warto zwrócić uwagę podczas zakupu.
-
13 Styczeń 2017 Białe AGD w kuchni – plusy i minusy
Uniwersalny, lekki i nowoczesny – biały dominuje we współczesnych wnętrzach, a zabudowa w tym kolorze jest najczęściej wybieraną przy aranżacji nowoczesnych kuchni. Wykorzystanie bieli pomaga stworzyć ponadczasowe przestrzenie, które komponują się z wystrojem całego mieszkania. Coraz modniejszym dodatkiem jest także sprzęt gospodarstwa domowego w tym kolorze. Oto plusy i minusy białego AGD, który po kilkunastu latach w wielkim stylu wraca do polskich kuchni.
-
30 Listopad 2016 4 najważniejsze rzeczy przy wyborze płyty grzewczej
Projektowanie zabudowy kuchennej powinniśmy zacząć od wyboru odpowiedniej płyty grzewczej. O ile jesteśmy w stanie wyobrazić sobie kuchnie bez zmywarki czy piekarnika, to urządzenie do gotowania jest niezbędne. Oto 4 rzeczy, na które trzeba zwrócić uwagę przy wyborze płyty grzewczej.
-
17 Październik 2016 Plusy i minusy czarnego AGD w kuchni
Elegancki, nowoczesny, stylowy – kolor czarny coraz śmielej wkracza do domowych wnętrz, także w formie sprzętów gospodarstwa domowego. I nie chodzi tylko o mikrofalówkę czy ekspres do kawy. Popularnym elementem wystroju w tym kolorze stają się także lodówki, piekarniki, kuchenki czy nawet pralki. Podpowiadamy, jakie są plusy i minusy czarnego AGD w kuchni oraz na co zwrócić uwagę podczas jego wyboru.